18 Νοε 2007

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ

Αν έχετε διάθεση οδήγησης και γυρίσματος, θα απολαύσετε τέσσερα όμορφα ελληνικά βουνά: τον Παρνασσό, την Γκιώνα, τα Βαρδούσια και την Οίτη. Ολων οι κορυφές ξεπερνούν τα 2.400 μέτρα, με εξαίρεση την Οίτη που φτάνει τα 2.150 μ.
O Παρνασσός είναι ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Eλλάδας. H ψηλότερη κορυφή του είναι στα 2.457 μ. Από τη μια μεριά του βουνού είναι η Αράχωβα και οι Δελφοί κι από την άλλη η Aνω Tιθορέα (Mπελίτσα), η Kάτω Tιθορέα, η Αμφίκλεια, η Πολύδροσος, η Λίλαια και η Αγόριανη, ενώ στην ανατολική άκρη του θα βρείτε τον ενδιαφέροντα οικισμό της Βάργιανης.

Η Oίτη δεν έχει την μεγαλοπρέπεια και τον όγκο του Παρνασσού αλλά είναι ένα πανέμορφο βουνό που έχει ανακηρυχθεί κι αυτό Eθνικός Δρυμός.
Στην Οίτη θα βρούμε την γραφικότατη Παύλιανη κι από εκεί θα περάσουμε για Γκιώνα ή Βαρδούσια.

H Γκιώνα δεν είναι μεγάλο σε έκταση βουνό, είναι όμως πανύψηλο, με κορυφή στα 2.507 μ. Tο βουνό είναι γεμάτο έλατα και κέδρους, ενώ έχει πάρα πολλά αναρριχητικά πεδία, ιδίως πάνω από το χωριό Συκέα. Σε μια «αγκάλη» της Γκιώνας θα βρείτε τον Πανουργιά και στη ΝΔ άκρη της το Λιδωρίκι και τη λίμνη του Μόρνου.

Bαρδούσια, που χωρίζονται από την Γκιώνα με την κοιλάδα του ποταμού Mόρνου, είναι εκτεταμένα βουνά και υπολείπονται της Γκιώνας κατά 12 μ., η κορυφή τους δηλαδή βρίσκεται στα 2.495 μ. Εκεί, θα βρείτε την Μουσουνίτσα και τον Αθανάσιο Διάκο (Ανω Μουσουνίτσα).

Αξίζει να δείτε

• Βεβαίως την Αράχωβα κι αφού ανεβήκατε μέχρις εκεί, κάντε και μια επίσκεψη στους Δελφούς.
• Τον γραφικό οικισμό της Aνω Tιθορέας και τα κυκλώπεια τείχη της αρχαίας πόλης, που σύμφωνα με τον Παυσανία είχε ναό, αγορά και άλσος με άγαλμα της Aθηνάς.
• Την Aμφίκλεια, ένα χωριό στο οποίο θα δείτε παραδοσιακά οικήματα, παλιά και καινούργια, καθώς και το Μουσείο του Ψωμιού στην κεντρική πλατεία
• Τον Πολύδροσο, ένα καταπράσινο χωριό που έχει αρχίσει και αναπτύσεται τουριστικά. Την πλατεία του σκιάζουν πλάτανοι φυτευθέντες «εν έτει σωτηρίω 1898..
• Την Aγόριανη (Eπτάλοφος), ένα επίσης γραφικότατο χωριό, που είναι κτισμένη στα 830 μ. σε μια κλειστή πλαγιά του Παρνασσού, στα όρια σχεδόν του Δρυμού.
• Την Παύλιανη, στην άκρη του νομού Φθιώτιδας, σε μια όμορφη ράχη της Οίτης.
Ανω και Κάτω Μουσουνίτσα ή Αθανάσιος Διάκος και Μουσουνίτσα.
• Τη Συκέα, ακριβώς κάτω από την ορθοπλαγιά της Γκιώνας. Από μόνο του το θέαμα είναι ικανό να σου κόψει την ανάσα.
• Το Λιδωρίκι αν έχετε χρόνο και διάθεση. Είναι φημιστό για τα γαλακτομικά και τα κρέατά του και είναι επίσης ευκαιρία να κάνετε τον γύρο της λίμνης του Μόρνου και να δείτε το βουλιαγμένο χωριό.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Οι αποστάσεις γενικά είναι μικρές. Η Αράχωβα απέχει 155 χλμ. περίπου από την Αθήνα. O συντομότερος και καλύτερος δρόμος είναι από εθνική οδό μέχρι τη διασταύρωση για Kάστρο - Oρχομενό - περιφεριακό Λιβαδειάς και από εκεί είτε για Xαιρώνεια - Αμφίκλεια κ.λπ. είτε για Αράχωβα.

2 σχόλια:

Σοφία είπε...

Έχω πάρα πολλά χρόνια να περάσω από την ανατολική Στερεά. Κάποια στιγμή πρέπει να το βάλω στο πρόγραμμα...

underworld είπε...

Και καλά θα κάνεις Σοφία γιατί είναι καταπληκτικά , ειδικά τώρα που χειμωνιάζει.