3 Οκτ 2007

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

Το περίφημο βορειοδυτικό πέρασμα ή διαδρομή δηλαδή μέσω την Αρκτικών περιοχών του Καναδά από την Ευρώπη στην Ασία, μέχρι τώρα ήταν καλλυμένο από πάγους όλο το χρόνο, αλλά φέτος το καλοκαίρι οι περισσότεροι πάγοι εξαφανίστηκαν ανοίγοντας το ουσιαστικά στην ναυσιπλοία.
Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή που καλύπτεται από πάγους μειώθηκε στα 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή 1 εκ. τετρ.χλμ. μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή στο νότιο τμήμα της Γροιλανδίας η περίοδος των καλλιεργειών είναι ένα μήνα μεγαλύτερη από πριν και μάλιστα φέτος για πρώτη φορά οι λίγες δεκάδες οικογένειες που ζουν από την γεωργία, γεύτηκαν το πρώτο ντόπιο μπρόκολο κάτι που ήταν αδιανόητο στο παρελθόν εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
Στην Αρκτική που είναι ο καθρέφτης της ζωής για ολόκληρο τον πλανήτη, τα πράγματα αλλάζουν με πολύ γρήγορο ρυθμό που ξεπερνά τις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής για τη Κλιματική Αλλαγή. Για παράδειγμα, η θάλασσα γύρω από τη μεγαλύτερη πόλη της Αρκτικής Γροιλανδίας, το Ιλουλισάτ, ήταν πάντα παγωμένη ανάμεσα στο Δεκέμβριο και τον Μάιο. Δεν έχει παγώσει καθόλου εδώ και τρία χρόνια.
Η Διακυβερνητική πρόβλεψε πως η Αρκτική θα είναι ελεύθερη από πάγους ως τα τέλη του αιώνα. Τώρα όμως, κάποιοι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει ως το 2020 !

Δεν υπάρχουν σχόλια: