23 Σεπ 2007

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ

Γορίλες, ουραγκοτάγκοι και κοράλλια είναι ανάμεσα στα είδη ζωής που κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοτόπων και του κυνηγιού
Η «κόκκινη λίστα» των απειλούμενων ειδών για το 2007 περιλαμβάνει περισσότερα από 16.000 είδη.
Ένα στα τρία αμφίβια, ένα στα τέσσερα θηλαστικά, ένα στα οκτώ πουλιά και το 70% των φυτών εκτιμάται ότι βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης. Η βασικότερη αιτία για αυτό είναι η ανθρώπινες παρεμβάσεις στον τόπο ζωής ζώων και φυτών.
Σε σχέση με τις προηγούμενες λίστες απειλούμενων ειδών, η φετινή περιλαμβάνει κάποια από τα ζώα σύμβολα του φυσικού περιβάλλοντος, όπως ο γορίλας, οι αριθμοί του οποίου μειώθηκαν κατά 60% τα τελευταία 25 χρόνια. Εξαιτίας της αποδάσωσης, οι κυνηγοί μπόρεσαν να διεισδύσουν σε περιοχές που ήταν απρόσιτες μέχρι τώρα, ενώ ακολούθησε η επιδημία του πυρετού Έμπολα που εξολόθρευσε το ένα τρίτο του γνωστού πληθυσμού γορίλα στις προστατευόμενες περιοχές και ως το 95% σε κάποιες άλλες περιοχές.
Για τους εναπομείναντες 7300 ουραγκοτάγκους της Σουμάτρα που ήδη βρίσκονταν στη λίστα των σοβαρά απειλούμενων ειδών πριν την τελευταία έκθεση και οι αριθμοί τους έχουν μειωθεί κατά 80% τα τελευταία 75 χρόνια, το IUCN εντόπισε και μια νέα απειλή :τα δάση κόβονται για να δημιουργηθούν φυτείες με φοινικιές για παραγωγή φοινικέλαιου και οι βιότοποι τους κατακερματίζονται ώστε να κατασκευαστούν νέοι δρόμοι.
Τα κοράλλια «Είναι η πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με τα κοράλλια κι αυτό είναι ανησυχητικό επειδή κάποια από αυτά μπήκαν κατ ευθείαν στη λίστα με τα είδη προς εξαφάνιση» λέει ο Jean Christophe Vie του IUCN. «Και τα κοράλλια λειτουργούν όπως τα δέντρα στο δάσος. Δημιουργούν οικοσύστημα για τα ψάρια και άλλα ζώα». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το 30 με 40% των κοραλλιών απειλείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: