9 Ιαν 2011

Κλεινουν κτηνοτροφικες μονάδες στην Γερμανία


Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) διεξάγει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σούπερ μάρκετ της Ελλάδας, εξετάζοντας αυγά και κρέας για τυχόν μόλυνσή τους από διοξίνη, μετά το διατροφικό σκάνδαλο, που ξέσπασε στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία, το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο περισσότερων από 4,500 αγροκτημάτων και κτηνοτροφικών μονάδων, λόγω του κινδύνου να έχουν μολυνθεί τα ζώα από διοξίνη.


Στη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός, Χρήστος Αηδόνης, έδωσαν εντολή στον ΕΦΕΤ να διενεργηθεί άμεσα ο απαιτούµενος έλεγχος στα προϊόντα, που ενδεχοµένως έχουν εισαχθεί στη χώρα µας, καθώς εάν διαπιστωθεί, πως είναι μολυσμένα με διοξίνη, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (ΠΟΥ), ο ανθρώπινος οργανισµός εκτίθεται στις διοξίνες κυρίως µέσω της διατροφής, µε την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκοµικών προϊόντων και ψαριών.


Οι επιστήµονες επισηµαίνουν ότι η διοξίνη είναι ιδιαίτερα τοξική για τον άνθρωπο όταν λειτουργεί σωρευτικά, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό, το ενδοκρινολογικό, το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου επηρεάζονται μετά από πολυετή έκθεση στη διοξίνη.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, το κλείσιμο των αγροκτημάτων γίνεται για προληπτικούς λόγους, ωστόσο, μέχρι να διαπιστωθεί εργαστηριακά ότι δεν έχουν μολυνθεί τα ζώα και οι ζωοτροφές τους, οι φάρμες αυτές δεν θα επιτρέπεται να κάνουν παραδόσεις. Πρόκειται για 4.709 φάρμες, εκ των οποίων οι 4.468 βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία και στις περισσότερες από τις οποίες εκτρέφονται χοίροι.

Το σκάνδαλο µε τη διοξίνη όμως βγήκε εκτός γερμανικών συνόρων και απασχολεί πλέον τόσο την Ολλανδία όσο και τη Βρετανία. Σύµφωνα µε τις γερµανικές αρχές, έως και 3.000 τόνοι µολυσµένων ζωοτροφών διανεµήθηκαν σε περισσότερες από 1.000 φάρµες εκτροφής πουλερικών και χοίρων σε οκτώ γερµανικά κρατίδια.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εν συνεχεία, αυγά από τις φάρµες αυτές εξήχθησαν μετά από επεξεργασία στην Ολλανδία, στο πλαίσιο αποστολής 14 τόνων παστεριωμένου προϊόντος για κατανάλωση.

Κατά συνέπεια, έπρεπε να διερευνηθεί το κατά πόσο αυτό το προϊόν χρησιµοποιήθηκε σε µαγιονέζες ή γλυκίσµατα. Την Παρασκευή (07/01) πάντως, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια βρετανική αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (FSA), αυτά τα αβγά αναμείχθηκαν με άλλα μη μολυσμένα αβγά για την παραγωγή παστεριωμένων αβγών σε υγρή μορφή.

"Η ανάμειξη των αβγών θα έχει διαλύσει τα επίπεδα της διοξίνης και δεν θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία", προσθέτει η ανακοίνωση.

της Σοφίας Κατσαρέλλη απο το cosmos.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για άλλη μια φορά είμαστε αντιμέτωποι με ''κύμα'' ξενόφερτης διοξίνης.
Μπράβο όμως στην αντίδραση των Γερμαντών..άμεσο κλείσιμο 4,500 αγροκτημάτων και κτηνοτροφικών μονάδων.Στην Ελλάδα δε θα κλείναμε ούτε 4,5.