3 Δεκ 2007

Οι ανεμοστρόβιλοι στην Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα του μετεωρολόγου, Μ. Σιούτα, η δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου, τα παράλια της δυτικής Στερεάς και η δυτική Πελοπόννησος αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο τους περισσότερους ανεμοστρόβιλους. Περίπου 20 περιοχές βρίσκονται κατά καιρούς στο «μάτι του κυκλώνα». Τα ακραία αυτά φαινόμενα, μπορεί να μην έχουν την ένταση και τη χρονική διάρκεια των τυφώνων της Β. Αμερικής, αλλά προκαλούν μεγάλες καταστροφές.
Αιτία της... προτίμησης σ' αυτή τη γεωγραφική περιοχή είναι, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η μορφολογία του εδάφους και οι κλιματικές συνθήκες. Βεβαίως, στην εμφάνιση ανεμοστρόβιλων ή κυκλώνων συμβάλλουν και οι γενικότερες κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη με τις μεγάλες περιόδους ξηρασίας οι οποίες συνοδεύονται από έντονα καιρικά φαινόμενα. Η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας σε συνδυασμό με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο ύψος αποτελούν ιδανικό κλιματικό πλαίσιο για να δημιουργηθεί ένας ανεμοστρόβιλος.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν τους κατοίκων των νομών που είναι πιο επιρρεπείς σε ανεμοστρόβιλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κατασκευές των ακινήτων καθώς έστω και μικρής ή μέτριας έντασης τέτοια φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή ατυχήματα. Σύμφωνα με τις έρευνες, κατά μέσο όρο σημειώνονται κάθε χρόνο 8 ανεμοστρόβιλοι ξηράς και 10 σίφωνες στη θάλασσα. Μήνας των ανεμοστρόβιλων για τη β. Ελλάδα είναι ο Ιούλιος και για τη νότια Ελλάδα οι Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος.

Απο την Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: