27 Οκτ 2007

ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Aπλοί αλλά αποδοτικοί τρόποι για τη μείωση των εκπομπών λόγω ηλεκτρισμού από τη Greenpeace
1.
Το κλείσμο όλων των ηλεκτρικών συσκευών (τηλεόραση, στερεοφωνικό κλπ) από τον κεντρικό διακόπτη οδηγεί σε ετήσια μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά και ετήσια εξοικονόμηση απο τους λογαριασμούς ρεύματος περίπου 30 €.
2. Η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα μεταφράζεται σε μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,5 τόνο και σε εξοικονόμηση 150€ ετησίως.
3. Το έξυπνο μαγείρεμα σώζει ενέργεια και χρήμα. Τα σκέυη εφαρμόζουν στις εστίες, καθώς αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου, ακθώς κάθε φορά που το κάνουμε χάνεται το 20% της θερμότητας.
4. Η χρήση φορητού υπολογιστή αποδίδει ετησίως εξοικονόμηση περίπου 15 - 20 € από τα περιφερειακά και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 150 - 200 κιλά περίπου, καθώς οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.
5. Η χαμηλή θερμοκρασία πλύσης πλυντηρίου με γεμάτο τον κάδο εξοικονομεί 30-50% ενέργεια ανά πλύση.
6. Οι «ξεχασμένοι» στην πρίζα φορτιστές (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών), ειδικά αν είναι παλαιού τύπου, κοστίζει 2-3 € το χρόνο και η χρήση του συνεπάγεται την έκλυση 20-30 κιλών διοξειδίου του άνθρακα.

2 σχόλια:

Σοφία είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σοφία είπε...

Όλα σωστά και πολύ εύκολα να τα εφαρμόσεις (ειδικά αν είσαι σε χώρα με ήλιο, γιατί σε μας εδώ οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι περιττά πράγματα).