26 Σεπ 2007

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΒΛΑΠΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΖΟΝ

Συμφωνία για τη κατάργηση χημικών που βλάπτουν το όζον.
Αντιπροσωπίες από σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να εξαλείψουν τη χρήση ουσιών που βλάπτουν το στρώμα του όζοντος ταχύτερα από ότι αρχικώς σχεδιαζόταν, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Την ώρα που σχεδόν 200 κράτη του κόσμου συμφώνησαν στον Καναδά σε επίσπευση της ημερομηνίας οριστικής κατάργησης των υδροχλωροφθορανθράκων (HCFC), που προκαλούν την καταστροφή της γήινης οζονόσφαιρας, ο ΟΗΕ φιλοξενεί δεκάδες ηγέτες του κόσμου, που θα συζητήσουν υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Οι υδροχλωροφθοράνθρακες χρησιμοποιούνται σε κλιματιστικά μηχανήματα και ψυγεία. Η τρύπα στο στρώμα του όζοντος ενοχοποιείται για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η ταχύτερη κατάργηση των υδροχλωροφθορανθράκων θα είναι δύο φορές αποτελεσματικότερη από το Πρωτόκολλο του Κιότο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο που υπεγράφη στον Καναδά για το όζον, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα διακόψουν την παραγωγή και χρήση HCFC μέχρι το 2030, δέκα χρόνια νωρίτερα, από ό,τι προέβλεπε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: