3 Αυγ 2007

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΟΡΩΝ


Η Greenpeace παραθέτει στοιχεία για την καταστροφή των θαλάσσιων πόρων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και το μέγεθος της αδιαφορίας της πολιτικής ηγεσίας για τη συστηματική υποβάθμιση της θάλασσας .

Οι ωκεανοί φιλοξενούν το 80% της ζωής πάνω στη γη και παράγουν το 50% του οξυγόνου μας, όμως μονάχα το 1% της επιφάνειάς τους βρίσκεται υπό κάποιο καθεστώς προστασίας.

Τα αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης είναι δραματικά:

Το 65-70% των εμπορικών ψαριών στην Ελλάδα υπεραλιεύεται .

Tα κυριότερα αλιεύματα της μηχανότρατας είναι υπεραλιευμένα. Ωστόσο, τα κλιμάκια ελέγχου αλιευτικών προϊόντων δεν λειτουργούν ακόμα.

Το 90% των ενήλικων ερυθρών τόνων έχει ήδη εξαντληθεί. Oι θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου όπου αναπαράγεται το ψάρι αυτό παραμένουν απροστάτευτες. Οι μονάδες πάχυνσης τόνου επιτείνουν το πρόβλημα.

20%-60% των αλιευμάτων των ευρωπαϊκών αλιευτικών σκαφών (συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών) δεν φτάνει ποτέ στις ψαραγορές. Aπορρίπτεται στη θάλασσα αμέσως μετά την αλίευσή του, γιατί δεν έχει επαρκή εμπορική αξία.

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν καταλήξει περισσότεροι από 70.000 τόνοι πετρελαίου στη θάλασσα λόγω ατυχημάτων. Kάθε χρόνο περίπου 250.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνουν τη θάλασσα εξαιτίας της λειτουργίας των πλοίων.

Στην Ελλάδα, στα ευαίσθητα νερά της καλντέρας στη Σαντορίνη, παραμένουν ξεχασμένοι στο βυθό 450 τόνοι πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: